Logo Willibrord-Gymnasium

Focuslessen: de kern

Op het Willibrord krijg je Focuslessen. Dit zijn vaklessen die  to-the-point en geconcentreerd op vwo-niveau zijn. Hierin heb je lessen zoals wiskunde, biologie, muziek, aardrijkskunde, Frans en noem maar op. Vakdocenten laten je tijdens die lessen kennismaken met nieuwe en bekende talen, andere werelden en wijsheden van vroeger en nu. Je leert hierbij op verschillende manieren: met boeken, je device, je zoekt informatie, doet proefjes, maakt opdrachten, schrijft en discussieert. Soms ga je alleen aan de slag, soms samen.

focus lessen de kern

In korte tijd leer en ontdek je heel veel. Het is goed mogelijk dat je sommige Focuslessen zo leuk en inspirerend vindt dat je er best meer mee zou willen doen.

Dat kán ook! Bij Bright Nexus en in de Bright Academy.

Het kan zijn dat je meer uitleg wilt voor één of meer Focusvakken of extra wilt oefenen. Binnen het Bright Nexus-keuzeprogramma ga je dan naar de ondersteuningslessen. Voor wie juist meer uitdaging wil, erg geïnteresseerd is in een bepaald vak of iets nieuws wil uitproberen, zijn er verdiepende en verbredende lessen, interessante cursussen, colleges en workshops. In de Bright Academy kun je kiezen voor kunst, cultuur, sport en muziek.

Je kunt natuurlijk ook overwegen om zelf een (onderzoeks)project op te zetten, lessen te volgen in een hoger leerjaar en eventueel een vak eerder af te sluiten met een examen.
We bekijken samen wat voor jou de goede leerroute is!

Bright Focus Learning gaat over leren, ontdekken en doen op een manier die bij jou past, samen met experts. Ontwikkelen van vaardigheden is daarbij net zo belangrijk als kennis vergaren. Want nu, straks op de universiteit of hogeschool en ook in je verdere leven heb je vaardigheden hard nodig. We werken daar systematisch aan, bij alle lessen, keuzeprogramma’s en activiteiten die je op het Willibrord Gymnasium gaat ondernemen.

Al in leerjaar 1 krijg je verschillende cursussen, zoals bijvoorbeeld onderzoek doen, werken aan projecten, mediawijsheid, omgaan met informatie en digitale vaardigheden. Tevens vinden we kritisch denken, samenwerken, communiceren, plannen en organiseren, verantwoordelijkheid nemen en creatief bezig zijn heel belangrijk. Hierom bespreek je je vaardigheden regelmatig met je coach.

Vind je het leuk om te specialiseren, dan kun je in een hogere klas kiezen voor vaardigheden zoals projectmanagement, programmeren en leiderschap.

In de Focuslessen krijg je ook les in de klassieke talen, Latijn en Grieks. Ook kun je in de Nexus kiezen voor verdieping of ondersteuning in deze vakken. Waarom leren we tegenwoordig nog Latijn en Grieks?

Uitdagend

De klassieke talen zitten behoorlijk anders in elkaar dan Nederlands, Engels of Frans. Daarom kost het best wat doorzettingsvermogen om Latijn en Grieks te leren.

Mooie verhalen

Veel van de verhalen die de Grieken en Romeinen opgeschreven hebben, zijn ook nu nog leuk om te lezen. Op beleven.org kun je een aantal Griekse mythen lezen.

Invloed op onze maatschappij

De Grieken en Romeinen hebben hun sporen niet alleen achtergelaten in de ruïnes die nog overal in Europa te vinden zijn, maar zij hebben ook invloed gehad op bijvoorbeeld onze democratie en rechtspraak.

Ruimere kijk op het onbekende

In de wereld van de klassieken, vonden mensen andere dingen gewoon dan wij. Zo hadden de Romeinen gladiatorenspelen waarbij mensen vochten tot de dood.
Door hierover te lezen en te leren, leer je zien dat niet alles wat wij doen per se het best is. Je ontwikkelt een open blik en leert verder te kijken dan wat op het eerste gezicht vanzelfsprekend lijkt.

Lees meer over Latijn en Grieks op het Willibrord