Logo Willibrord-Gymnasium

Finale Landelijke Geschiedenisquiz

Afbeelding met persoon, gebouw, staand, man

Automatisch gegenereerde beschrijving

Op zaterdag gingen wij naar Zaltbommel nadat we bij ons op school hadden gewonnen. We werden ontvangen in de Sint-Maartenskerk om ongeveer half 11 ’s ochtends. In de kerk werden we vriendelijk ontvangen met thee en koffie door de 2 dames die de geschiedenis quiz organiseren. Hier kregen we ook nog een toespraak door een wethouder van Zaltbommel, en ook nog het programma voor wat we die dag zouden gaan doen.

Bij de opening werden we al in groepen opgedeeld d.m.v. kleuren. Wij zaten bij de kleur groen. De groepen werden gebruikt, om de rondleiding goed te laten verlopen. De rondleiding door de vestingstad Zaltbommel was geweldig, en zeer informatief. Wist je bijvoorbeeld dat de familie Philips niet in Eindhoven zijn begonnen, maar in Zaltbommel? De rondleiding werd gegeven door stadsgidsen die enorm veel wisten over de stad.

Afbeelding met persoon, tafel, binnen, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Na de rondleiding gingen we terug naar de Sint-Maartenskerk, waar we konden lunchen. Vervolgens gingen we naar het Gasthuiskapel, wat er ongeveer 2 á 3 minuten vandaan lag. De burgemeester was ook aanwezig en gaf ook nog een kleine toespraak. Hier werd wel een fout gemaakt, want de burgemeester dacht dat wij uit Dokkum (Friesland) kwamen.

De finale werd gespeeld in 3 rondes met telkens 3 tussenrondes waar je prijzen kon winnen. Rick en ik werkten als een team samen, en loste de vragen samen op. Het waren behoorlijk pittige vragen, waarvan we soms echt stonden te kijken wat we er mee moesten doen. De tussenrondes bestonden uit muziek, waar je dan vragen over kreeg. De tussenrondes werden gebruikt om alvast de toetsen na te kijken.

Uiteindelijk waren we klaar met de laatste ronde en kregen we de einduitslag. De groep die als laatste eindigde, had 5,5 punten. Wij eindigden met 19 punten samen met 6 andere scholen. De nummers 3 eindigde met 24 punten, de nummers 2 met 26 punten, en de nummers 1 met 32 punten. Dit waren tevens ook de kampioenen van vorig jaar.

Wij hebben een hele fijne dag gehad in Zaltbommel en willen meneer van Vlerken nog bedanken voor de goede begeleiding.

Rick Rijpers (Klas 6), Lucas van Honk (klas 4)

terug naar nieuws