Logo Willibrord-Gymnasium

Leerling neemt deel aan restaurateurbijeenkomst Land van de Peel

Op maandag 11 maart heb ik een bijeenkomst van restaurateurs en voedselproducenten uit de Peel over duurzaamheid en het gebruik van lokale producten bijgewoond. In dit verslag zal ik uitleggen hoe de bijeenkomst in elkaar zat en beschrijven wat ik er aan heb overgehouden.

De bijeenkomst vond plaats in het Michelin-bekroonde Restaurant de Rozario in Helmond. De bijeenkomst werd geopend met een voorstelrondje waarbij iedereen zichzelf en het bedrijf waar zij voor stonden kort voorstelde. Het gezelschap bestond grotendeels uit voedselproducenten, van een oesterzwamkweekster tot een varkensboer, en uit restaurateurs, van high-end zoals Rozario zelf tot een boerderijhoeve. Ikzelf was er vooral om meer te leren over de restaurantbranche in de Peel en om mijn eigen visie op duurzaamheid, vooral door het gebruik van lokale producten, te geven.

Na het voorstelrondje was het tijd om met zijn allen meer te leren over Land van de Peel. Ik zal het hier kort uitleggen: Land van de Peel is eigenlijk een keurmerk voor restaurants en producenten in de Peel dat duidelijk maakt dat het product dat zij leveren zoveel mogelijk in de regio is geproduceerd. Daarnaast is het ook een overkoepelend label dat producenten en restaurants in de regio helpt samen te werken. Dit om duurzamer en lekkerder (want: verser en ambachtelijk!) eten te kunnen produceren.

Na de uitleg deden we een gezamenlijke brainstorm/dialoog met de mensen aan elk tafeltje. Hierbij was het doel samen tot nieuwe ideeën te komen en natuurlijk om te netwerken voor eventuele samenwerkingen. Tijdens de brainstorm heb ik ook enkele van mijn ideeën kunnen delen, vooral op het gebied van duurzaamheid natuurlijk. En ook geweldig: het was ondertussen lunchtijd, dus onze gastheer serveerde een geweldige proefmaaltijd van 6 of 7 gangen (ik was de tel na een tijdje kwijt). Hoogtepuntjes hiervan waren de pandan-bonbon, het bao-broodje om te dippen en de rendang bitterbal.

Tot slot deden we een reflectie op het dialoog om zo op een rijtje te zetten wat we hadden geleerd met zijn allen, en toen was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Ik heb tijdens de bijeenkomst veel geleerd over de lokale bedrijven hier in de Peel, en heb vooral veel nieuwe connecties gelegd die in de toekomst vast en zeker goed te pas kunnen komen. Zo krijg ik binnenkort een gave rondleiding van Boer Henk op zijn biodynamische boerderij. En het was natuurlijk ook een hele gave ervaring om een keer in een sterrenrestaurant te mogen eten!

Pien Hoefnagels

terug naar nieuws